Logo pro Jiří Urban - Fotograf a kameraman

Jak se obléct na rodinné focení venku

Tenhle článek je určen všem maminkám, které si neví rady s tím, jak všem členům domácnosti vybrat ten správný outfit na rodinné focení v přírodě. Oblečení hraje klíčovou roli v tom, jak se Vaše rodinné fotografie v přírodě podaří. Nicméně, rodinné focení venku by mělo být hlavně o pohodě a přirozenosti.

Maminky, nezapomínejte na sebe! Jste totiž hvězdy celého rodinného focení. Jste to právě Vy, koho si většina lidí na rodinné fotce všimne jako první. Proto slaďte outfit celé rodiny tak, aby vynikal Váš vlastní styl a osobnost. Zvolte si šaty nebo sukně, které podtrhnou pohodu a přirozenost celého focení. Nebojte se vytáhnout šaty, které si šetříte na speciální příležitosti, protože rodinné focení je přesně takovou chvílí! A je jedno, jestli se projdeme lesem nebo po poli – nebojte se obléct tak, aby Vám to opravdu slušelo. Nezapomeňte ale na to, ať jste stále tím, kým jste. Oblékněte se tak, aby to pro Vás bylo pohodlné.

Při výběru oblečení pro zbytek rodiny se vyhněte příliš výrazným barvám a potiskům. Snažte se oblečení sladit do jedné barevné palety. V závislosti na ročním období volte pastelové barvy pro jaro a léto a teplé odstíny pro podzimní rodinné focení.

A co děti? Pokud máte starší ratolesti, které už mají svůj styl, respektujte jejich výběr. Hlavní je, aby se na fotkách cítili dobře. Totéž platí pro outfit partnera – v případě nejistoty volte neutrální barvy a přírodní tóny.

Níže přikládám pár tipů na barevné palety outfitů pro jednotlivá roční období.

Jaro

Lehčí, pastelové barvy jsou nejlepší volbou. Nebojte se ale je oživit tmavším prvkem pro vytvoření zajímavého kontrastu.

Léto

Ideální je sáhnout po světlých, prodyšných barvách a tkaninách, dávat přednost chladným tónům a bílé barvě, která krásně zvýrazní přirozený odstín pleti nebo dovolenkové opálení.

Podzim

Oblečte se do barev, které působí teple, mají uklidňující efekt a evokují přírodní, zemité tóny. Krásně vypadají jak světlejší, tak i tmavší varianty těchto jemných, přírodních odstínů.

Zima

Pokud nepanuje sněhová pokrývka, může se příroda jevit spíše jako v pozdním podzimu – v tom případě bychom měli sáhnout po zemitých podzimních odstínech zmíněných výše. V případě sněhové pokrývky je ideální volbou barevná harmonie celé rodiny. Jakou barevnou paletu zvolíte, závisí zcela na vás. Já sám upřednostňuji výraznější tóny, ale nebojte se sáhnout i po přírodních nebo pastelových barvách. V zimě jsou ale stěžejní použité materiály. Kožíšky a hrubé látky vypadají skvěle a zároveň vás zahřejí. A nezapomínejte na další vrstvy, aby vám bylo skutečně teplo!

Nezapomeňte ani na doplňky – klobouky, šály a šperky mohou vašim rodinným fotografiím v přírodě dodat šmrnc. Jen si dejte pozor na kšiltovky, aby bylo všem členům rodiny vidět do obličeje. 

Doufám, že vám tyto tipy pomohou a že si Vaše rodinné focení v přírodě užijete. Budu se těšit na to, až společně vytvoříme krásnou vzpomínku na Vaše aktuální období.

Další články

Pro více ukázek mrkněte na můj Instagram